Skutki niedoboru błonnika w diecie

Błonnik, znany również jako włókno pokarmowe, ma kilka charakterystycznych cech, które wpływają na jego funkcje i niosą ze sobą korzyści zdrowotne dla człowieka.

Objawy IBS u dzieci

IBS, czyli zespół jelita nadwrażliwego występuje również u dzieci, choć może się nieco różnić w objawach i sposobach leczenia w porównaniu z dorosłymi. Ból brzucha jest najczęstszym objawem IBS u dzieci.

Niedobór błonnika w diecie. Jak sobie radzić i dlaczego tak kluczowy jest maślan sodu?

Błonnik pełni wiele istotnych funkcji dla organizmu. Przede wszystkim pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Działa jak naturalna „miotełka”, pomagając w usuwaniu toksyn i złogów z jelit, co może zmniejszyć ryzyko zaparć, hemoroidów oraz chorób jelit.

Jelito nadwrażliwe – leki i żywienie medyczne -kompleksowe wsparcie jelit

Zespół jelita drażliwego, znany jako jelito nadwrażliwe oraz IBS to schorzenie, które powoduje ogromny dyskomfort u pacjenta. Ze względu na rozległe objawy ze strony układu pokarmowego znacząco przyczynia się do spadku komfortu życia.

Biegunka – stany zapalne jelit czy infekcja?

Biegunka to stan charakteryzujący się częstymi i luźnymi wypróżnieniami. Jest to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych związanych z układem pokarmowym. Typowa kałowa konsystencja podczas biegunki jest płynna lub papkowata.

Dieta ubogoresztkowa – na czym polega i kiedy jest wskazana?

Dobrze odżywiony organizm może odpowiednio regulować swoje procesy metaboliczne, immunologiczne, a zatem minimalizować ryzyko wystąpienia chorób oraz występujących przewlekle schorzeń.

Najczęstsze przyczyny zaparć, ich objawy, metody leczenia i zapobiegania

Zaparciem określa się niewystarczającą ilość wypróżnień oraz współwystępujące z tej przyczyny dolegliwości.

Mikrobiom a oś jelito-mózg – czy bakterie mają poczucie humoru?

Badania wskazują na niebagatelny wpływ mikrobioty jelitowej na cały organizm, w tym również na mózg. Nowo poznane szlaki komunikacji między bakteriami jelitowymi a mózgiem pozwalają wnioskować, że bakterie mogą wpływać na procesy psychiczne i zachowania.

Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii

Probiotyki i prebiotyki to zgrany duet, ale ich sposób działania różni się od siebie. Oto kilka informacji o podstawowych różnicach jakimi charakteryzują się te dwa rodzaje preparatów.

Styl życia, a zdrowa dieta

Nasze zdrowie i codzienne samopoczucie w bardzo dużej mierze zależne jest od tego, co spożywamy oraz od tego, w jakim stanie jest nasz układ trawienny i mikrobiota jelitowa. Prawidłowe odżywianie wpływa bezpośrednio na każdy aspekt naszego życia, przeciwdziała cukrzycy, nowotworom czy chorobom układu krążenia.

Bezpieczna dieta w podróży

W podróży często zmagamy się z ograniczonym dostępem do zdrowego jedzenia i pokusami typowymi dla wakacyjnych wojaży.  Dla dobrego samopoczucia i wypoczynku kluczowy jest stan naszego zdrowia i nie uda się nam dobrze wypocząć, jeśli jakakolwiek infekcja zaatakuje nasz organizm.

Maślan sodu-skarb dla jelit

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe powszechnie występują w naszych jelitach. Jednym z najważniejszych z nich jest kwas masłowy występujący w jelicie grubym. Jest on niezbędny do należytego działania procesów trawiennych, poprzez zapewnianie niskiego pH treści jelitowej. Kwas masłowy jest podstawowym źródłem energii dla kolonocytów (komórek jelita grubego), odżywia je i zapewnia prawidłowe ich funkcjonowanie.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, niedocenione źródło zdrowych jelit

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFAs – Short-Chain Fatty Acids) to grupa organicznych związków chemicznych, które składają się z krótkiego łańcucha węglowego. SCFAs są produktem beztlenowej fermentacji węglowodanów złożonych, w tym błonnika pokarmowego przez bakterie zasiedlające jelito grube. Niedobory SCFAs mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych min. stanów zapalnych jelit, cukrzycy, otyłości, alergii.

Wszystko zaczyna się w jelitach. Dlaczego prawidłowe trawienie jest tak ważne dla naszego zdrowia?

Nasze zdrowie w głównej mierze jest zależne od tego co spożywamy, w jaki sposób konsumujemy posiłki, jak długo śpimy, a także od poziomu stresu czy środowiska, w którym na co dzień żyjemy.

Zaburzenia czynnościowe jelit

Zaburzenia czynnościowe jelit (Functional Gastrointestinal Disorders – FGID) to grupa schorzeń przewodu pokarmowego, które charakteryzują się zaburzeniami działania funkcji jelit, jednak nie wykazują istotnych zmian w strukturze anatomicznej ani patologii organicznej. Jednym z najczęstszych zaburzeń w tej kategorii jest Zespół Jelita Nadwrażliwego (IBS) wraz innymi popularnymi FGID jak na przykład zaburzenia czynnościowe przełyku, żołądka czy dwunastnicy.

Biegunki i zaburzenia jelitowe wywołane antybiotykoterapią

Antybiotyki to leki stosowane w leczeniu różnych zakażeń bakteryjnych. Wykazują działanie bakteriobójcze lub bakteriostatyczne. Ich stosowanie może wiązać się z występowaniem działań niepożądanych. Częstymi skutkami ubocznymi antybiotykoterapii są biegunki i zaburzenia jelitowe.

Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach czynnościowych jelit

Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach czynnościowych jelit, zwłaszcza w przypadku zespołu jelita nadwrażliwego (IBS), może pomóc w łagodzeniu objawów i poprawie jakości życia pacjentów. Niemniej jednak, reakcje organizmu na różne składniki diety są indywidualne, dlatego istnieje potrzeba eksperymentowania z różnymi strategiami żywieniowymi, aby znaleźć najlepsze podejście dla konkretnego pacjenta.

Maślan sodu w terapii zespołu jelita nadwrażliwego (IBS)

Zaburzenia czynnościowe jelit (Functional Gastrointestinal Disorders – FGID) to grupa schorzeń przewodu pokarmowego, które charakteryzują się zaburzeniami działania funkcji jelit, jednak nie wykazują istotnych zmian w strukturze anatomicznej ani patologii organicznej.

Podstawowe źródła probiotyków

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, głównie bakterie, które przynoszą korzyści dla całego organizmu, zwłaszcza dla układu pokarmowego. Spożywanie probiotyków pomaga w przywróceniu równowagi mikroflory jelitowej, wspierając zdrowie jelit i ogólny stan zdrowia.

Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym w podróży?

Wybierając się w ramach naszych planów urlopowych do krajów Afryki, czy Azji musimy być świadomi tego, że dość drastycznie zmieni się nasza dieta. Aby uniknąć przykrych dolegliwości związanych z potencjalnym zatruciem pokarmowym musimy się do takiego wyjazdu odpowiednio przygotować.

Alergie pokarmowe.
Objawy i leczenie

Sytuacje, w których nasz organizm uznaje niegroźny składnik pokarmowy za szkodliwy i w związku z tym gwałtownie reaguje na jego spożycie nazywamy alergią pokarmową. Konsekwencją takiego stanu rzeczy może być konieczność rezygnacji z danej potrawy np. orzechów na zawsze.

Dlaczego po kuracji antybiotykowej należy stosować środki ochraniające jelita?

W dzisiejszych czasach dostęp do terapii antybiotykowej jest dość powszechny i popularny w zastosowaniu, szczególnie wśród osób intensywnie pracujących, niecierpliwych, oczekujący bardzo szybko efektów kuracji i bardzo szybkiej poprawy stanu zdrowia. Często nie pozwalamy na to, by nasz układ odpornościowy sam zwalczył niewielką infekcję i włączamy do naszej terapii antybiotyki.

Scroll to Top