U zdrowych osób maślan jest produkowany przez korzystną mikroflorę jelitową z błonnika. Jeśli cierpisz na zaburzenia jelitowe, dysbiozę lub masz w diecie zbyt mało błonnika prawdopodobnie w Twoich jelitach nie ma wystarczającej ilości maślanu. Probiotyki w przeważającej większości zawierają bakterie produkujące kwas mlekowy, a nie masłowy, zaś błonnik bez obecności prawidłowej mikroflory nie zostanie wykorzystany do produkcji maślanu. Dlatego błonnik i probiotyk nie zastąpią maślanu.

Błonnik to grupa związków pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez człowieka i przechodzą niestrawione przez żołądek i jelito cienkie aż do okrężnicy.
W okrężnicy błonnik jest przetwarzany przez mikroflorę jelitową w ramach własnych procesów fermentacji, w wyniku czego powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA):

maślan,
propionian,
octan.
zespół jelita drażliwego,
SIBO,
stany zapalne jelit, zapalenie jelita grubego,
zaparcia,
biegunki,
dysbioza jelitowa (spowodowana antybiotykami, operacjami, leczeniem onkologicznym),
uchyłki jelit,
ból brzucha,
wzdęcia,
dysbioza.

Dlaczego maślan w Intesta® jest wyjątkowy

Scroll to Top