Problemy jelitowe, wspomaganie pracy jelit

Wspomaganie pracy jelit – dlaczego maślan sodu jest skuteczny?

Jelita są jednym z najważniejszych narządów ludzkiego organizmu, gdyż odpowiadają za proces trawienia pokarmów, których energia i składniki odżywcze odżywiają i budują nasz organizm. Z tego powodu tak ważne jest, aby prawidłowo funkcjonowały i spełniały swoją rolę. Jednak często poprzez brak zbilansowanej diety, nieodpowiedni styl życia lub występujące jednostki chorobowe oraz problemy jelitowe wymagają wsparcia np. w postaci odpowiedniej suplementacji. Coraz liczniejsze doniesienia naukowe informują, iż w poprawie pracy jelit niezwykle istotna staje się rola suplementacji maślanem sodu.

Znaczenie prawidłowego funkcjonowania jelit dla zdrowia i odżywienia organizmu

W jelitach zachodzą kluczowe dla stanu odżywienia procesy, jak przede wszystkim trawienie i wchłanianie makroskładników, witamin, soli mineralnych i wody, dlatego jako dietetycy musimy szczególnie zadbać o to, aby ich funkcjonowanie przebiegało prawidłowo. Jest to istotny aspekt, ponieważ białka, tłuszcze i węglowodany są źródłem energetycznym dla ustroju i materiałem budulcowym, a witaminy i składniki mineralne pełnią szereg funkcji w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
W przypadku nieprawidłowego funkcjonowania jelit w łatwy sposób dochodzi do np.: niedoborów pokarmowych i niedożywienia organizmu. Trzeba również pamiętać, że to w jelitach zlokalizowana jest mikrobiota jelitowa i układ immunologiczny z nią związany (GALT – z ang. Gut Associated Lymphoid Tissue). W jelicie grubym dzięki bakteriom fermentującym błonnik produkowany jest kwas masłowy, który wspomaga także integralność bariery jelitowej oraz zmniejsza stany zapalne i moduluje odpowiedź immunologiczną w jelitach. W wyniku nieodpowiednio zbilansowanej diety i zbyt małej podaży błonnika pokarmowego, chorób zapalnych jelit np.: zespół Leśniowskiego-Crohna lub zespół jelita drażliwego (IBS), czy zastosowanej antybiotykoterapii, mikrobiota jelitowa może produkować kwas masłowy w niewystarczającej ilości, co będzie negatywnie wpływać na stan zdrowia jelit. Wszystkie te czynniki mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie jelit (1–4).

Maślan sodu, czyli sól sodowa kwasu masłowego to jeden z głównych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). Ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i ma działanie przeciwzapalne oraz immunomodulacyjne. Obecnie jest przedmiotem licznych badań klinicznych, które potwierdzają jego wszechstronny potencjał terapeutyczny, jednak dalsze badania są potrzebne, aby w pełni zrozumieć jego długoterminowy wpływ i optymalne dawki (5,6).

Problemy Jelitowe – Jak wspierać jelita

Wsparcie pracy jelit przez maślan sodu wynika z jego funkcji:

  • Jest to główne źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego (kolonocytów i enterocytów). Maślan sodu jest niezbędny dla ich prawidłowej regeneracji i proliferacji. Wpływa na integralność bariery jelitowej, tym samym zapobiegając przepuszczalności jelit oraz zapewniając odpowiednią absorpcję składników odżywczych pochodzących z pożywienia (5,7);
  • Ma działanie przeciwzapalne, redukując poziom markerów zapalnych, cytokin, takich jak TNF-α i IL-6 w jelitach, tym samym korzystnie wpływając na leczenie chorób zapalnych jelit, m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy choroba Leśniowskiego-Crohna (4);
  • Moduluje pracę układu odpornościowego zlokalizowanego w jelitach, szczególnie wspierając funkcje makrofagów i wspomagając regulację odpowiedzi immunologicznej ustroju, dzięki jego roli w produkcji cytokiny IL-10;
  • Zwiększa liczebność korzystnych bakterii mikrobioty jelitowej, a w szczególności Faecalibacterium prausnitzii poprawiając stan mikrobiomu (8).

Maślan sodu ma  zastosowanie we wsparciu żywieniowym w chorobach zapalnych jelit, IBS, może być także elementem prewencji raka jelita grubego w przypadku stosowania diety ubogiej w błonnik (8).

Jego niedobór może powodować problemy jelitowe, nasilenie się chorób jelit, nieprawidłowy skład mikrobiomu, pogorszenie funkcjonowania układu immunologicznego, czy indukowanie stanu zapalnego w jelitach.

Maślan sodu Suplementacja

Uwzględniając wszystkie doniesienia naukowe o zastosowaniu i pozytywnym wpływie maślanu sodu na organizm człowieka, a w szczególności funkcjonowanie i prawidłową pracę jelit zasadnym wydaje się być jego suplementacja w przypadku wystąpienia objawów jelitowych takich, jak biegunka, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha oraz w przypadku zdiagnozowanych chorób zapalnych jelit.

Podsumowanie

Maślan sodu jest efektywnym środkiem wspomagającym pracę jelit, szczególnie w przypadku problemów jelitowych, dzięki swojej zdolności do dostarczania energii komórkom nabłonka, poprawy integralności bariery jelitowej, działania przeciwzapalnego, wspierania zdrowia mikrobiomu oraz modulacji odpowiedzi immunologicznej. Jego potencjał w prewencji chorób jelitowych, ale też pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne powoduje, że jest to obiecujący suplement diety.

Poznaj Rodzinę Intesta®

Produkty Intesta

1.         Canani RB, Costanzo MD, Leone L, Pedata M, Meli R, Calignano A. Potential beneficial effects of butyrate in intestinal and extraintestinal diseases. World J Gastroenterol WJG. 28 marzec 2011;17(12):1519–28.
2.         Singh V, Lee G, Son H, Koh H, Kim ES, Unno T, i in. Butyrate producers, “The Sentinel of Gut”: Their intestinal significance with and beyond butyrate, and prospective use as microbial therapeutics. Front Microbiol [Internet]. 12 styczeń 2023 [cytowane 8 październik 2024];13. Dostępne na: https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2022.1103836/full
3.         Wieser H, Koehler P, Konitzer K. Celiac Disease and Gluten: Multidisciplinary Challenges and Opportunities. Celiac Disease and Gluten: Multidisciplinary Challenges and Opportunities. 2014. 1 s.
4.         Gut Microbial Metabolite Butyrate and Its Therapeutic Role in Inflammatory Bowel Disease: A Literature Review [Internet]. [cytowane 8 październik 2024]. Dostępne na: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/10/2275
5.         Facchin S, Calgaro M, Pandolfo M, De Barba C, Barberio B, Zingone F, i in. P859 Sodium Butyrate supplementation significantly improved clinical outcomes and quality of life in patients with Crohn’s Disease – results from a randomized placebo-controlled study. J Crohns Colitis. 1 styczeń 2024;18(Supplement_1):i1590–1.
6.         Berni Canani R, Di Costanzo M, Leone L. The epigenetic effects of butyrate: potential therapeutic implications for clinical practice. Clin Epigenetics. 27 luty 2012;4(1):4.
7.         Mohamed Elfadil O, Mundi MS, Abdelmagid MG, Patel A, Patel N, Martindale R. Butyrate: More Than a Short Chain Fatty Acid. Curr Nutr Rep. 1 czerwiec 2023;12(2):255–62.
8.         Cheng J, Zhou J. Unraveling the gut health puzzle: exploring the mechanisms of butyrate and the potential of High-Amylose Maize Starch Butyrate (HAMSB) in alleviating colorectal disturbances. Front Nutr [Internet]. 18 styczeń 2024 [cytowane 8 październik 2024];11. Dostępne na: https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2024.1285169/full

Scroll to Top