Jelito nadwrażliwe – leki i żywienie medyczne -kompleksowe wsparcie jelit

Zespół jelita drażliwego, znany jako jelito nadwrażliwe oraz IBS to schorzenie, które powoduje ogromny dyskomfort u pacjenta. Ze względu na rozległe objawy ze strony układu pokarmowego znacząco przyczynia się do spadku komfortu życia.

Niedobór błonnika w diecie. Jak sobie radzić i dlaczego tak kluczowy jest maślan sodu?

Błonnik pełni wiele istotnych funkcji dla organizmu. Przede wszystkim pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Działa jak naturalna „miotełka”, pomagając w usuwaniu toksyn i złogów z jelit, co może zmniejszyć ryzyko zaparć, hemoroidów oraz chorób jelit.

Dieta ubogoresztkowa – na czym polega i kiedy jest wskazana?

Dobrze odżywiony organizm może odpowiednio regulować swoje procesy metaboliczne, immunologiczne, a zatem minimalizować ryzyko wystąpienia chorób oraz występujących przewlekle schorzeń.

Maślan sodu w terapii zespołu jelita nadwrażliwego (IBS)

Zaburzenia czynnościowe jelit (Functional Gastrointestinal Disorders – FGID) to grupa schorzeń przewodu pokarmowego, które charakteryzują się zaburzeniami działania funkcji jelit, jednak nie wykazują istotnych zmian w strukturze anatomicznej ani patologii organicznej.

Probiotyk, postbiotyk i prebiotyk – podobieństwa i różnice

Tym, co probiotyki, postbiotyki i prebiotyki łączy jest fakt, że wszystkie one są substancjami mającymi znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie jelit. Mimo zbliżonej nomenklatury różnią się jednak między sobą wpływem na funkcjonowanie mikrobioty jelitowej.

Jak przygotować organizm do zimy – rola prawidłowej mikrobioty w odporności na infekcje

Eubioza, czyli równowaga mikrobioty jelitowej, to bardzo ważny element, wpływający na odporność organizmu. Dlatego dbałość o układ pokarmowy ma duże znaczenie w budowaniu oporności przed pełnym infekcji chłodniejszym okresem w roku.

Maślan sodu – prebiotyk czy postbiotyk? Jak działa maślan sodu na mikrobiotę jelitową?

Maślan sodu cieszy się w ostatnim czasie sporą popularnością, ponieważ wykazuje wiele korzystnych dla ludzkiego zdrowia właściwości, w szczególności w kontekście układu pokarmowego i jelit.

Antybiotykoterapia – dlaczego probiotyk ani prebiotyk nie zastąpią maślanu sodu?

Probiotyki i prebiotyki, choć bardzo pomocne, nie zawsze są wystarczające do pełnej ochrony układu pokarmowego podczas antybiotykoterapii. Probiotyki zawierają w składzie tylko wybrane szczepy pożytecznych bakterii, najczęściej Lactobacillus czy Bifidobacterium.

Maślan sodu, probiotyki i postbiotyki w zapobieganiu skutków ubocznych leczenia zakażenia H. pylori

Zakażenie Helicobacter pylori charakteryzuje się przewlekłym zapaleniem błony śluzowej żołądka, może prowadzić do powstania wrzodów trawiennych oraz zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka.

Wartości odżywcze i immunomodulujące drożdży piekarniczych

Drożdże piekarnicze, czyli Saccharomyces cerevisiae, to mikroorganizmy powszechnie stosowane w procesach wypieku chleba i fermentacji. 

Jak efektywnie wspomagać trawienie?

Proces trawienia jest złożony i obejmuje współdziałanie wielu narządów i enzymów, aby skutecznie rozkładać oraz wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia. 

Rola probiotyków w łagodzeniu objawów IBS

Badania wykazały, że probiotyki mogą być skuteczne w łagodzeniu objawów IBS. Meta-analizy badań klinicznych sugerują, że stosowanie probiotyków może prowadzić do istotnego zmniejszenia objawów takich jak ból brzucha, wzdęcia, biegunka i zaparcia. 

Zespół jelita drażliwego – co może przynieść ulgę?

Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie, w którym odpowiednie leczenie i ograniczenie czynników zaostrzających stan chorobowy może znacznie poprawić jakość życia pacjentów.

SIBO – objawy i leczenie

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) to stan, w którym bakterie bytujące naturalnie w  jelicie grubym namnażają się w jelicie cienkim w wyniku czego dochodzi do nadmiernej fermentacji i gromadzenia się gazów.

Rozpuszczalny czy nierozpuszczalny – który błonnik wybrać?

Błonnik pokarmowy, znany również jako włókno pokarmowe, jest bardzo ważnym składnikiem diety, który nie podlega trawieniu enzymatycznemu w przewodzie pokarmowym.

Jak regulować pracę jelit? Dieta i suplementacja dla prawidłowego pasażu jelitowego

Pasaż jelitowy jest złożonym procesem, który obejmuje przemieszczanie się i przetwarzanie pokarmu (mechaniczne i enzymatyczne) w różnych częściach przewodu pokarmowego.Ze względu na rozległe objawy ze strony układu pokarmowego znacząco przyczynia się do spadku komfortu życia.

Jelito nadwrażliwe – dieta i żywienie medyczne – kompleksowe wsparcie jelita

Dieta jest fundamentalnym elementem wspierającym leczenie zespołu jelita drażliwego (IBS), ponieważ może bezpośrednio wpływać na nasilenie i częstość występowania objawów.

Mikrobiota jelitowa – jak o nią dbać?

Mikrobiom, czyli zbiór mikroorganizmów zamieszkujących nasze ciało, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Różne czynniki mogą osłabić mikrobiom jelitowy, prowadząc do zaburzeń zdrowotnych.

Celiakia, a nietolerancja glutenu – podobieństwa i różnice

Celiakia i nietolerancja glutenu to zaburzenia coraz częściej diagnozowane w naszym społeczeństwie. Obie dolegliwości mogą powodować podobne objawy, w tym bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaparcia, zmęczenie i bóle głowy.

Jak funkcjonuje oś jelitowo-mózgowa?

Coraz więcej badań wskazuje na to, że zdrowie jelit ma kluczowe znaczenie dla zdrowia psychicznego. Zaburzenia mikrobioty jelitowej są związane z różnymi zaburzeniami psychicznymi, w tym z depresją, lękiem, autyzmem i schizofrenią.

Jak emocje wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego?

Stres może mieć znaczący wpływ na układ pokarmowy i przyczyniać się do rozwoju różnych chorób oraz dolegliwości. Redukcja stresu poprzez stosowanie technik relaksacyjnych, regularną aktywność fizyczną, zdrową dietę i odpowiednią ilość snu, może pomóc w łagodzeniu objawów i zapobieganiu wielu chorobom układu pokarmowego.

Rak jelita grubego – przyczyny, objawy i leczenie

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych. Obejmuje on nowotwory, które rozwijają się w okrężnicy (większa część jelita grubego) oraz w odbytnicy (końcowy odcinek jelita grubego).

Jak radzić sobie z zaparciami?

Zaparcia to stan, w którym pacjent ma trudności z wypróżnianiem się – wypróżnienia są sporadyczne, a stolce twarde i suche. Mogą pojawiać się dolegliwości bólowe podczas wypróżniania, a nawet krwawienia.

Dieta niskiego FODMAP w zarządzaniu IBS

Dieta FODMAP to plan żywieniowy, który eliminuje lub ogranicza spożycie pewnych typów węglowodanów fermentujących, które mogą być trudne do strawienia i wywoływać objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia, bóle brzucha, gazy czy biegunka.

Skutki niedoboru błonnika w diecie

Błonnik, znany również jako włókno pokarmowe, ma kilka charakterystycznych cech, które wpływają na jego funkcje i niosą ze sobą korzyści zdrowotne dla człowieka.

Objawy IBS u dzieci

IBS, czyli zespół jelita nadwrażliwego występuje również u dzieci, choć może się nieco różnić w objawach i sposobach leczenia w porównaniu z dorosłymi. Ból brzucha jest najczęstszym objawem IBS u dzieci.

Biegunka – stany zapalne jelit czy infekcja?

Biegunka to stan charakteryzujący się częstymi i luźnymi wypróżnieniami. Jest to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych związanych z układem pokarmowym. Typowa kałowa konsystencja podczas biegunki jest płynna lub papkowata.

Najczęstsze przyczyny zaparć, ich objawy, metody leczenia i zapobiegania

Zaparciem określa się niewystarczającą ilość wypróżnień oraz współwystępujące z tej przyczyny dolegliwości.

Mikrobiom a oś jelito-mózg – czy bakterie mają poczucie humoru?

Badania wskazują na niebagatelny wpływ mikrobioty jelitowej na cały organizm, w tym również na mózg. Nowo poznane szlaki komunikacji między bakteriami jelitowymi a mózgiem pozwalają wnioskować, że bakterie mogą wpływać na procesy psychiczne i zachowania.

Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii

Probiotyki i prebiotyki to zgrany duet, ale ich sposób działania różni się od siebie. Oto kilka informacji o podstawowych różnicach jakimi charakteryzują się te dwa rodzaje preparatów.

Styl życia, a zdrowa dieta

Nasze zdrowie i codzienne samopoczucie w bardzo dużej mierze zależne jest od tego, co spożywamy oraz od tego, w jakim stanie jest nasz układ trawienny i mikrobiota jelitowa. Prawidłowe odżywianie wpływa bezpośrednio na każdy aspekt naszego życia, przeciwdziała cukrzycy, nowotworom czy chorobom układu krążenia.

Bezpieczna dieta w podróży

W podróży często zmagamy się z ograniczonym dostępem do zdrowego jedzenia i pokusami typowymi dla wakacyjnych wojaży.  Dla dobrego samopoczucia i wypoczynku kluczowy jest stan naszego zdrowia i nie uda się nam dobrze wypocząć, jeśli jakakolwiek infekcja zaatakuje nasz organizm.

Maślan sodu-skarb dla jelit

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe powszechnie występują w naszych jelitach. Jednym z najważniejszych z nich jest kwas masłowy występujący w jelicie grubym. Jest on niezbędny do należytego działania procesów trawiennych, poprzez zapewnianie niskiego pH treści jelitowej. Kwas masłowy jest podstawowym źródłem energii dla kolonocytów (komórek jelita grubego), odżywia je i zapewnia prawidłowe ich funkcjonowanie.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, niedocenione źródło zdrowych jelit

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFAs – Short-Chain Fatty Acids) to grupa organicznych związków chemicznych, które składają się z krótkiego łańcucha węglowego. SCFAs są produktem beztlenowej fermentacji węglowodanów złożonych, w tym błonnika pokarmowego przez bakterie zasiedlające jelito grube. Niedobory SCFAs mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych min. stanów zapalnych jelit, cukrzycy, otyłości, alergii.

Wszystko zaczyna się w jelitach. Dlaczego prawidłowe trawienie jest tak ważne dla naszego zdrowia?

Nasze zdrowie w głównej mierze jest zależne od tego co spożywamy, w jaki sposób konsumujemy posiłki, jak długo śpimy, a także od poziomu stresu czy środowiska, w którym na co dzień żyjemy.

Zaburzenia czynnościowe jelit

Zaburzenia czynnościowe jelit (Functional Gastrointestinal Disorders – FGID) to grupa schorzeń przewodu pokarmowego, które charakteryzują się zaburzeniami działania funkcji jelit, jednak nie wykazują istotnych zmian w strukturze anatomicznej ani patologii organicznej. Jednym z najczęstszych zaburzeń w tej kategorii jest Zespół Jelita Nadwrażliwego (IBS) wraz innymi popularnymi FGID jak na przykład zaburzenia czynnościowe przełyku, żołądka czy dwunastnicy.

Biegunki i zaburzenia jelitowe wywołane antybiotykoterapią

Antybiotyki to leki stosowane w leczeniu różnych zakażeń bakteryjnych. Wykazują działanie bakteriobójcze lub bakteriostatyczne. Ich stosowanie może wiązać się z występowaniem działań niepożądanych. Częstymi skutkami ubocznymi antybiotykoterapii są biegunki i zaburzenia jelitowe.

Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach czynnościowych jelit

Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach czynnościowych jelit, zwłaszcza w przypadku zespołu jelita nadwrażliwego (IBS), może pomóc w łagodzeniu objawów i poprawie jakości życia pacjentów. Niemniej jednak, reakcje organizmu na różne składniki diety są indywidualne, dlatego istnieje potrzeba eksperymentowania z różnymi strategiami żywieniowymi, aby znaleźć najlepsze podejście dla konkretnego pacjenta.

Podstawowe źródła probiotyków

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, głównie bakterie, które przynoszą korzyści dla całego organizmu, zwłaszcza dla układu pokarmowego. Spożywanie probiotyków pomaga w przywróceniu równowagi mikroflory jelitowej, wspierając zdrowie jelit i ogólny stan zdrowia.

Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym w podróży?

Wybierając się w ramach naszych planów urlopowych do krajów Afryki, czy Azji musimy być świadomi tego, że dość drastycznie zmieni się nasza dieta. Aby uniknąć przykrych dolegliwości związanych z potencjalnym zatruciem pokarmowym musimy się do takiego wyjazdu odpowiednio przygotować.

Alergie pokarmowe.
Objawy i leczenie

Sytuacje, w których nasz organizm uznaje niegroźny składnik pokarmowy za szkodliwy i w związku z tym gwałtownie reaguje na jego spożycie nazywamy alergią pokarmową. Konsekwencją takiego stanu rzeczy może być konieczność rezygnacji z danej potrawy np. orzechów na zawsze.

Dlaczego po kuracji antybiotykowej należy stosować środki ochraniające jelita?

W dzisiejszych czasach dostęp do terapii antybiotykowej jest dość powszechny i popularny w zastosowaniu, szczególnie wśród osób intensywnie pracujących, niecierpliwych, oczekujący bardzo szybko efektów kuracji i bardzo szybkiej poprawy stanu zdrowia. Często nie pozwalamy na to, by nasz układ odpornościowy sam zwalczył niewielką infekcję i włączamy do naszej terapii antybiotyki.

Scroll to Top