Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, niedocenione źródło zdrowych jelit.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFAs – Short-Chain Fatty Acids) to grupa organicznych związków chemicznych, które składają się z krótkiego łańcucha węglowego. SCFAs są produktem beztlenowej fermentacji węglowodanów złożonych, w tym błonnika pokarmowego przez bakterie zasiedlające jelito grube. Niedobory SCFAs mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych min. stanów zapalnych jelit, cukrzycy, otyłości, alergii.
Trzy główne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe to:
– kwas octowy (acetic acid): jest najbardziej powszechnym SCFA, może być wykorzystywany jako substrat energetyczny w organizmie, istotną właściwością kwasu octowego jest regulacja apetytu: wpływa on na ośrodek głodu i sytości zlokalizowany w podwzgórzu, powodując utratę apetytu, co może znaleźć zastosowanie w leczeniu otyłości,
– kwas propionowy (propionic acid): pełni różne funkcje, w tym dostarczanie energii oraz wpływanie na metabolizm glukozy i lipidów,
-kwas masłowy (butyric acid-kwas masłowy): stanowi główne źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego odżywia je i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie; jest uważany za szczególnie istotny dla zdrowia jelit.
Podstawowe źródła krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
Substratami wykorzystywanymi przez bakterie jelitowe do syntezy SCFA są min. błonnik pokarmowy, skrobia oporna, inulina(prebiotyk), laktoza, sorbitol i mannitol (alkohole). Obecność tych substratów w przewodzie pokarmowym człowieka w znacznym stopniu zależy od jakości naszej diety. Bogatym źródłem błonnika pokarmowego i skrobi opornej są produkty ziarniste, pieczywo razowe, grube kasze, ciemne makarony, otręby, nasiona, orzechy, warzywa: fasola, groch, kapusta, marchew, szpinak, buraki oraz owoce: jagody, porzeczki, jabłka, gruszki, suszone owoce. Jeśli nakarmimy nasze pożyteczne bakterie produktami bogatymi w błonnik, to spowodują one jego fermentację, a w efekcie będą miały one energię potrzebną do życia, zwiększając produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Znaczenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych dla zdrowia
- SCFAs obniżają pH, czyli zakwaszają wnętrze jelit, dzięki czemu zwiększa się wchłaniania wapnia, żelaza i magnezu. Dodatkowo kwaśne środowisko hamuje namnażanie bakterii chorobotwórczych. Ponadto maślan bierze udział w utrzymaniu beztlenowych warunków w środowisku jelita i wspomaga rozwój pożytecznych bakterii beztlenowych, które przyczyniają się do fermentacji i trawienia pokarmu.
- Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jelit. Wywierają na nie efekt troficzny, który polega na przyspieszaniu procesu gojenia oraz regeneracji nabłonka jelita.
- Kwas masłowy odgrywa kluczową rolę w odnowie i zapewnieniu właściwej przepuszczalności nabłonka jelit. We wnętrzu jelit żyją miliardy bakterii, a efektem ich rozpadu często są toksyny bakteryjne, endotoksyny, metabolity bakteryjne czy biogenne, które przy nieszczelnej barierze nabłonka jelitowego mogą dostać się do naszego krwiobiegu i spowodować przewlekły stan zapalny, a tym samym negatywnie wpływać na cały organizm.
- SCFAs odgrywają ważną rolę wfunkcjonowaniu układu immunologicznego. Utrzymują równowagę pomiędzy florą bakteryjną jelita i układem odpornościowym. Można je uznać za komunikatory pomiędzy florą bakteryjną jelita a układem immunologicznym. Przypisuje się im działanie przeciwzapalne.
- Kwas masłowy wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Pobudza on proliferację (namnażanie) prawidłowych komórek nabłonka błony śluzowej jelita, ale także hamuje proliferację komórek zmienionych nowotworowo. Bierze również udział w indukowaniu procesu apoptozy – samobójczej śmierci nieprawidłowych komórek jelita grubego.
- Korzystnie wpływają na leczenie zaparć, ponieważ pomagają przywrócić prawidłową perystaltykę jelit.
- Odgrywają istotna rolę w leczeniu biegunek, bowiem mają zdolności do regulacji procesów wchłaniania zwrotnego wody i sodu w jelicie. Tym samym pozwalają uniknąć odwodnienia, które bardzo często towarzyszy biegunce.
- SCFAs odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej, dlatego są pomocne w leczeniu dysbiozy po długotrwale stosowanej antybiotykoterapii.
- Istnieją dowody na to, że SCFAs wpływają na metabolizm węglowodanów i lipidów. Kwas masłowy korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową poprzez zmniejszenie wytwarzania glukozy w wątrobie oraz zwiększenie wrażliwości na insulinę. Wpływ kwasu masłowego na metabolizm lipidów polega między innymi na zwiększeniu utleniania kwasów tłuszczowych i wydatku energetycznego.
Badania nad rolą krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w organizmie są nadal w toku, a dokładne mechanizmy i korzyści zdrowotne wymagają dalszych badań.