Alergie pokarmowe. Objawy i leczenie.
Sytuacje, w których nasz organizm uznaje niegroźny składnik pokarmowy za szkodliwy i w związku z tym gwałtownie reaguje na jego spożycie nazywamy alergią pokarmową. Konsekwencją takiego stanu rzeczy może być konieczność rezygnacji z danej potrawy np. orzechów na zawsze.
Sytuacje, w których nasz organizm uznaje niegroźny składnik pokarmowy za szkodliwy i w związku z tym gwałtownie reaguje na jego spożycie nazywamy alergią pokarmową. Konsekwencją takiego stanu rzeczy może być konieczność rezygnacji z danej potrawy np. orzechów na zawsze.
Alergii nie powinniśmy mylić z nietolerancją pokarmową, to zupełnie inny mechanizm związany z brakiem enzymów pomagających strawić dany pokarm. Alergia pokarmowa to reakcja obronna organizmu, w której alergeny są traktowane jak toksyny i w związku z powyższym organizm pragnie jak najszybciej się ich pozbyć. Alergie pokarmowe częściej dotykają dzieci, cierpi na nie niewiele mniej niż 10 %, a wśród dorosłych odsetek ten sięga 5%.
Reakcje organizmu na alergię pokarmową mogą być bardzo różne, objawy mogą dotyczyć nie tylko układu pokarmowego, możemy mieć nieprawidłowości skórne, mogą wystąpić zaburzenia układu oddechowego. Najczęściej charakterystyczne dla alergii pokarmowej są: nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, krew w stolcu, obrzęk gardła, mrowienie warg i języka, świąd (swędzenie), pokrzywka, zapalenie skóry, w sytuacjach skrajnych nawet wstrząs anafilaktyczny. Ponad te wymienione zdarzyć się może, że w wyniku alergii będziemy odczuwać silne bóle migrenowe, zaburzenia widzenia i słyszenia, zawroty głowy, będziemy zmęczeni i rozkojarzeni.
Lista potencjalnych alergenów jest bardzo długa, przedstawiamy w tym miejscu te najbardziej powszechne: białko mleka krowiego, białko jajek, orzechy, seler, pomidory, kakao, czekolada, truskawki, ryby, owoce morza, cytrusy, soja, zboża.
Trzeba pamiętać o tym, że nawet mała ilość alergenu może wywołać poważną reakcję organizmu. Nie bez kozery zatem na opakowaniach przeróżnych produktów znajdujemy ostrzeżenie: „może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych” – dla alergików taka „śladowa ilość” to duże ryzyko. Warto zwracać uwagę na skład produktów, które kupujemy i uważnie obserwować, czy nie zawierają któregoś ze szkodliwych dla nas składników.
Dość powszechnie uznaje się, że przyczyn alergii należy szukać w naszej genetyce i możliwe jest jej dziedziczenie. Dlatego warto sprawdzić czy któryś z rodziców nie jest nadwrażliwy na jakiś produkt, bo może również nas lub naszych dzieci dotyczyć ograniczenie jego spożywania lub koniecznie będzie zachowanie szczególnej ostrożności. Jednak nie wszystko uda nam się wytłumaczyć przyczynami genetycznymi, naukowcy znajdują coraz więcej dowodów na związek nagłego wzrostu liczby alergii z zanieczyszczeniem środowiska i postępem cywilizacyjnym. Wszechobecne w naszej diecie wysoko przetworzone produkty pełne są konserwantów, które również odpowiadają za wzrost liczby alergików. Sami również sobie szkodzimy i zwiększamy ryzyko wystąpienia alergii przez używanie zbyt dużej ilości leków i detergentów, które to swoim działaniem niszczą naturalną barierę ochronną naszego organizmu.
Po roku lub dwóch wystrzegania się od uczulających produktów około 30% chorych przestaje być uczulona. Dzieci właśnie w ten sposób wyrastają z uczulenia na krowie mleko. Jest też oczywiście duża część chorych, która do końca swojego życia będą musiała bacznie uważać na to co jedzą.
W poszukiwaniu przyczyn alergii najważniejsze jest zidentyfikowanie pokarmu po jakim wystąpiły objawy, ważne by do wizyty u lekarza się przygotować, na spokojnie zastanowić się, co i kiedy jedliśmy, jakie ilości, warto też sprawdzić jak sytuacja wyglądała w rodzinie.
Lekarz może zalecić przeprowadzenie tzw. próby prowokacyjnej, by potwierdzić nasuwające się przypuszczenia, oczywiście cała procedura odbywa się pod nadzorem i kontrolą lekarską. Powszechnie również stosuje się dietę eliminacyjną, badania krwi, czy popularne testy skórne.
Wykluczenie z naszej diety pokarmu, który nas uczula to najpopularniejszy sposób walki z alergią. W przypadku orzechów, truskawek czy pomidorów jest to dość proste, lecz gdy stwierdzona zostanie alergia na gluten (białka zbóż) musimy zachować bardzo dużo czujności i wyposażyć się w dużą ilość wiedzy o produktach go zawierających.
W bardzo ekstremalnych sytuacjach możemy spotkać się z bardzo groźną reakcją organizmu tzw. wstrząsem anafilaktycznym. Jego objawy to swędzenie, problemy z przełykaniem, duszności, spadek ciśnienia krwi, pokrzywka całego ciała, dodatkowo mogą wystąpić wymioty, biegunka, zimne poty. Przy zaobserwowaniu tych objawów konieczne jest wezwanie pomocy, a przede wszystkim odizolowanie chorego od źródła alergii. Świadomi swojej choroby alergicy, mają ze sobą leki antyalergiczne czy adrenalinę do domięśniowego podania.